Статті

Яйця, здоров’я, атеросклероз і старіння

13.11.2018

Яйця, здоров’я, атеросклероз і старіння

Людство так сильно любить яйця, що присвятило їм аж спеціальний день у році:) Бо яйця на це заслуговують. Правильно приготовлені – це профілактика і ліки для всього тіла, оновлення кожної клітини.

Особливо цінні яйця для життєво важливих органів:мозку та печінки, бо лецитин та фосфоліпіди покращують їхні функції, в результаті чого стає кращою пам’ять, концентрація уваги, настрій, сон, свіжішим колір обличчя, стрункішає фігура. Корисні для людей будь-якого віку, але для дітей — особливо.

Багато людей відмовляються від вживання яєць, живучи в полоні міфів, що від яєць судини забиваються “бляшками”, але, натомість, преспокійно їдять батони, пластівці, круасани, цукерки, тістечка, варення, п’ють “домашні” компоти з цукром і столовими ложками навертають мед, смажені биточки, котлети. А ще – непомірно їдять солодкі фрукти, вважаючи, що “чим більше, тим краще”. А яєць уникають.

Всі мої дорослі пацієнти здають аналіз крові на ліпідограму, а деякі також — і дуплексне сканування сонних артерій з визначенням товщини комплексу інтим медіа КІМ. Ці показники є одними з переліку так званих маркерів старіння.

І нерідко результати мене засмучують. Оскільки людина може почувати себе і зовні виглядати цілком здоровою, і стандартний аналіз крові та сечі бути в нормі, то все інше показує невеселу картину. Понад 80% пацієнтів мають атеросклеротичні ураження артерій. В деяких — бляшки наполовину перекривають просвіт. Не дивно, що і голова болить, і погано спиться, і важко ходиться, і печінка збільшена, і «проблеми з тиском».

А зараз Вам бажаю гарного дня, поменше солодощів, смаженого, і побільше — овочів, зелені, прогулянок серед осіннього листя і хорошого настрою, бо життя прекрасне!

МІЙ СНІДАНОК (фото 1)
✅ Яйце.
✅ Морська капуста (стільки, скільки намоталось на виделку).
✅ Квашена капуста (стільки ж).
✅ Помідори свіжі і шматочки бринзи.
✅ Салат із свіжого буряка, моркви — їх можна натерти на дрібній тертці), цибулі, листя салату, листя буряка (мікрозелень), петрушки, авокадо, оливкова олія extra virgin, трошки бальзамічного оцту.

ДІЯ НА ОРГАНІЗМ.
Такий сніданок багатий збалансованим білком (яйця), мононенасиченим жиром, цінною олеїновою кислотою (оливкова олія і авокадо), йодом, альгінатами і трегалозою (морська капуста), фолатами (зелень і авокадо), пребіотиками (морська і квашена капуста), фітонутрієнтами (кольорові пігменти овочів), клітковиною (всі рослинні компоненти).
Все це в комплексі забезпечує оптимальне живлення для мікрофлори кишечника, зміцнює кишечний імунітет, запобігає застою жовчі в жовчному міхурі, має протизапальний ефект.

Варіанти приготування яєць – запечені в грибах/помідорах/перці (фото 2).

А це означає, що ні печінка, ні мозок не будуть навантажені всяким непотребом, як це буває, коли наїсишся батону із салямі, перехопиш (від “стресу”) 2-3-5 цукерок в офісі, похрупаєш бубликів чи крекерів і пообідаєш смаженою “катлєтою”.

Один із висновків: хочете бути здоровими – беріться за яйця:)

Читайте більше на Facebook: facebook.com/O.Skytalinska
Дивіться відео на Youtube: youtube.com/user/skytalinska
Слідкуйте за новинами у Instagram: instagram.com/dr.skytalinska/